Hugo Drechou i Meritxell Figueras imposen la seva llei a LaTramun.

La ‘singletrack marathon’ ha tornat a plantejar un dels reptes més tècnics i durs del calendari UCI.

Més dura que l’any passat. Aquest era el comentari entre els ‘finishers’ de la 24a edició de LaTramun. La ‘singletrack marathon’ ho ha tornat a fer. Any rere any, l’organització es supera per dibuixar un recorregut tècnic que fa les delícies de la bicicleta de muntanya més genuïna i autèntica.

La filosofia del Club BTT Fornells, impulsors de la prova, es manté intacta des del primer dia. La duresa del recorregut és directament proporcional a la felicitat que produeix completar el repte. No s’equivoquen quan diuen que és la cursa que atorga el carnet de l’autèntic ciclista de muntanya. Qui segur que reben aquesta distinció són els vencedors de la prova. El francès Hugo Drechou i l’heroïna local Meritxell Figueras han estat els principals protagonistes d’aquest diumenge 16 d’octubre. Aquesta duresa ha catapultat LaTramun com una de les maratons més tècniques del món. La prova s’ha tornat a celebrar sota el paraigua de l’UCI. Des de que forma part del calendari internacional, ciclistes de tot el planeta han al·lucinat amb el parc d’atraccions que envolta la ciutat de Girona. Els corriols són el senyal d’identitat de la cursa. Sembla impossible empalmar trams de singletrack durant 81 quilòmetres. Aquesta ha estat la recepta de LaTramun. Després d’una llarga, dura i exigent pujada inicial, ideal per estirar el gran grup, els ciclistes han agafat el primer corriol per no abandonar-los fins a l’arribada a Girona. L’itinerari era lineal des de la Cooperativa la Vall d’en Bas – Verntallat fins a la catifa verda del Parc de les Ribes del Ter de Fontajau; un lloc idíl·lic per acollir un esdeveniment d’aquestes característiques.

Girona ha vibrat amb Meritxell Figueras. La ciclista del BUFF Megamo Team ha dominat des del principi fins al final per tornar a inscriure el seu nom al palmarès de la prova; la seva darrera participació també va acabar en victòria. El triomf de Txell, va aturar el cronòmetre  en 5h48m44s, deixava el triomf a casa malgrat la forta competència internacional. De fet, en segona i tercera posició han entrat l’estoniana Greete Steinburg i l’alemanya Bettina Janas per tancar un podi de molt nivell. Elena Lloret i Jordina Muntadas, quarta i cinquena, també van ser guardones.

Més incertesa hem viscut en la lluita masculina. Les diferències entre els aspirants a la victòria han estat escasses amb canvis en el lideratge. Els primers en intentar-ho han estat Cristofer Bosque i Guillem Cassú. Van obrir una petita diferència però acabarien cedint per acabar cinquè i sisè. La victòria era darrere. Al tram decisiu han emergit les figures de Francesc Guerra, un altre guanyador de LaTramun, i el francès Hugo Drechou. Els últims metres coronarien Drechou per signar el doblet del BUFF Megamo Team. Va aturar el cronòmetre en 4h29m53s, tan sols 11 segons abans que ‘Guerrilla’. Més emoció impossible. El portuguès José Dias i el neerlandès Hans Becking han travessat la línia d’arribada en tercera i quarta posició, el podi s’ha decidit a l’esprint, per corroborar la internacionalització de la prova.

No ha estat l’únic repte del dia. L’organització també proposava un recorregut de 43 quilòmetres, LaTramunXCC, que resseguia el tram final de l’itinerari UCI amb sortida a les Planes d’Hostoles. Una opció amb menys quilometratge per a aquells que vulguin saber quinterreny amaga la cursa de les curses. Els més ràpids han estatFernando de Pablo amb  2h16m26s i Alicia Margalejo amb 2h57m59s. Entre les dues modalitats sumaven mig miler deciclistes, als quals cal sumar-hi els participants de la TramunKids.

El Club BTT Fornells no oblida les arrels del MTB. La tasca de formació durant tot l’any, va viure aquest diumenge 16 d’octubre un dels dies més especials. La TramunKids és una cursa federada amb diferents circuits pensada i dissenyada per a les diferents categories de formació. Girona Fontajau va vibrar amb els més petits. Dins aquest marc, també es va disputar LaTramunMini, un recorregut que ressegueix els darrers 20 quilòmetres del recorregut dels grans perquè els ciclistes infantils tinguin la seva primera presa de contacte amb l’autèntic ‘singletrack’. Segur que tots ells, d’aquí a uns anys, també aconseguiran acabar la cursa de les curses per aconseguir l’autèntic carnet de ‘biker’.